Logo - link hjem

Om å seile i bidevind

Bidevind er et maritimt uttrykk som angir en vindretning i forhold til skipet. Ordet stammer opprinnelig fra det hollandske "bij de wind". Seilene på et seilskip er innrettet slik at man kan få fremdrift nesten uansett hvor vinden kommer fra – bare ikke i direkte motvind. Bidevind er det tetteste man kan seile på motvind, typisk 30-45 grader med moderne lystbåter og 55-66 grader med flatbunnede båter og de store, gamle seilskipene.
Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Bidevind  

Selv om det til tider blåser ganske sterkt i mot, går det altså an å gjøre god fart framover. De som gjør de rette grepene og klarer å seile så langt opp mot vinden som mulig med fylte seil (skarp bidevind), kan oppnå stor fart. Blir man overmodig risikerer man å få vinden rett i mot – man havner i ”vindøyet” - slik at seilene blir stående å blafre og båten stopper. Blir man for defensiv, taper man konkurransen. Vinnerne er de som får helheten til å fungere optimalt – navigasjon, kaptein, mannskap, båt og utstyr.

Slik er det også i næringslivet. Bidevind Consulting bidrar med råd om målet, kursen og de riktige ”grepene” som må gjøres for å få skuta til å gå fort.
 

bidevind